Fokken met bouvier
Een nestje fokken met uw bouvier is leuk om mee te maken, maar zal ook veel van uw tijd en aandacht vragen.
Daarnaast kan het veel kosten en onvoorziene problemen met zich meebrengen. Laat u daarom vooraf goed informeren zodat u weet waar u aan begint.
Heeft u een bouvier met stamboom, dan kunt u zich wenden tot de betreffende rasvereniging, Bouvierclub of Boe4 in Nederland,
voor alle informatie en eisen die gesteld worden aan fokdieren.
De Raad van Beheer is met de rasverenigingen in overleg welke foknormen moeten gelden voor hun ras.
Heeft u een bouvier zonder stamboom, fok dan alleen een nestje met volledig gezonde dieren met een goed karakter, overleg bij twijfel met uw dierenarts of het verstandig is een nestje te fokken. (aangeraden wordt om alleen bouviers met stamboom te fokken).
Volgens het reglement mag een teef niet worden gedekt door haar grootvader, haar vader, haar broer, haar halfbroer, haar zoon of haar kleinzoon.
Het fokken met dit soort nauwe familierelaties leidt tot hoge inteelt, waarmee de kans op erfelijke gebreken groter kan zijn. (Inteeltbeperking)
Wat zijn de regels voor het fokken?
Bij het fokken staan het welzijn en de gezondheid van de dieren voorop. Dat is de belangrijkste regel. Het gaat om de gezondheid en het welzijn van het ouderdier én de nakomelingen. Als fokker bent u verplicht om u daaraan te houden.
Dit betekent het volgende:
- Een dier mag geen ernstige gedragsafwijkingen, erfelijke afwijkingen of ziekten doorgeven aan de puppy’s .
- Er kunnen geen ernstige gedragsafwijkingen, erfelijke afwijkingen of ziekten ontstaan bij de puppy’s .
- Een dier mag geen schadelijke uiterlijke kenmerken doorgeven aan de puppy’s of kittens.
- De voortplanting gebeurt op een natuurlijke manier.
- Het aantal nesten of nakomelingen mag niet nadelig zijn voor de gezondheid van het ouderdier of de puppy’s.
Wat zijn erfelijke ziekten en gedragsafwijkingen?
Voorbeelden van erfelijke ziekten of afwijkingen zijn:
- erfelijke epilepsie: een dier kan dit ook doorgeven als het alleen drager is en zelf niet aan epilepsie lijdt
- hypofysaire dwerggroei (tekort aan groeihormoon)
- hartaandoeningen
- heup- en elleboogdysplasie
- oogaandoeningen
- overmatige agressie of angst
- afwijkingen aan de wervelkolom
De voorwaarden / Regels:
Teefjes mogen vanaf 18 maanden leeftijd hun eerste nestje krijgen.
Een teefje mag maximaal één nestje per 12 maanden krijgen.
Een teefje mag maximaal 5 nestjes krijgen in totaal.
Een teefje, waaruit niet eerder pups zijn geboren, mag niet worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 72 maanden heeft bereikt.
Een teefje, waaruit eerder pups zijn geboren, mag niet meer worden gedekt na de dag waarop zij de leeftijd van 108 maanden heeft bereikt.
Een pup moet minstens 7 weken oud zijn voordat hij van de moeder gescheiden mag worden.
Dekking en dracht
Teefjes worden gemiddeld 2x per jaar loops. Een loopsheid duurt zo’n 3 weken.
Tussen dag 10 en 14 van de loopsheid is meestal het moment dat ze gedekt kan worden.
Om het juiste dektijdstip te bepalen kunt u een progesteronbepaling laten doen.
Er wordt wat bloed af bij uw hond en u krijgt meestal dezelfde dag de uitslag met bijbehorend advies.
De dracht van een bouvierteef duurt gemiddeld 63 dagen.
Vanaf dag 23-40 kan een echo gedaan worden om de dracht vast te stellen en te zien of de hartjes kloppen.
Vanaf dag 53-63 kan een röntgenfoto gemaakt worden en kunnen we vaststellen hoeveel pups er ongeveer gaan komen.
Vanaf 40 dagen dracht zal de teef snel dikker worden.
Zij heeft nu meer voeding en energie nodig voor de groei van de pups.
U kunt haar het beste puppybrokjes voeren, in meerdere porties per dag. Ze zal tegen het einde van de dracht maar kleine porties tegelijk kunnen eten.
De bevalling
Er zijn een aantal zaken die erop wijzen dat de teef gaat bevallen:
- 12-24 uur voor de bevalling zakt de lichaamstemperatuur met 0.5-1.5⁰C.
Vanaf dag 56 kunt u de teef dagelijks temperaturen. Zo weet u ook wat haar normale temperatuur is. - Onrust, verminderde eetlust, hijgen, soms graven en krabben.-Heldere, slijmerige uitvloeiing kunt u zien vanaf 2 dagen voor de bevalling. Als de uitvloeiing lichtgroen of bloederig wordt is de ontsluitingsfase begonnen.-Omkijken naar de flanken
- Likken van de vulva
- Ademhaling wordt sneller
- Teef kan gaan braken
- Vaak willen plassen/poepen (ontlasting kan wat dun zijn)
- RillerigHoewel het duidelijk is dat de hond zich in de voorbereidingsfase bevindt is het niet exact te zeggen hoe lang deze fase nog zal duren. Bij teven die een eerste keer moeten bevallen kunnen deze tekenen ruim van tevoren aanvangen soms zelfs 35 uur voor de daadwerkelijke bevalling. Tevens is geen enkele voorbereidingsfase gelijk.Hoe lang de bevalling duurt hangt onder meer af van het aantal pups, maar ook de grootte van de pups. Bij een eerste nestje kan de bevalling ook wat langer duren.
Pups worden zowel in kop- als stuitligging geboren, dit is normaal. Tussen twee pups kan gemiddeld wel 45 minuten zitten.
Wanneer moet u contact opnemen met de dierenarts ?
- Als een teef 30-45 minuten blijft persen maar er komt niets.
- Als een pup er half uit is maar ondanks persen niet verder komt.
- Als een teef erg verzwakt is of ziekteverschijnselen vertoont en de bevalling vordert niet.
- Als er abnormale uitvloeiing te zien is (donkere stinkende uitvloeiing).Mocht het nodig zijn om in te grijpen tijdens de bevalling en moet er een keizersnede uitgevoerd worden.
Houdt daarom tijdens de bevalling contact met de dienstdoende dierenarts.
Na de geboorte
Het nestje met pups is geboren. De moeder zal ze normaal gesproken schoonlikken na de geboorte. Doet ze dit niet, wrijf ze dan zelf met een handdoek droog. Maak neus en bek schoon zodat de pup kan ademen. Pups moeten zo snel mogelijk bij de moeder gaan drinken. De eerste biest is zeer belangrijk, deze bevat veel energie en antistoffen.
Controleer of alle pups goed drinken en groeien, het beste kunt u ze dagelijks even wegen en het gewicht opschrijven.
Goed gevoede pups zijn rustig en vallen in slaap na het drinken.
De moederhond mag onbeperkt puppybrokjes eten zolang de pups van moedermelk afhankelijk zijn.
Vanaf 3 weken zullen de pups ook zelf pupvoeding bij gaan eten.
De pups moeten geregeld ontwormd worden: op de leeftijd van 2, 4, 6 en 8 weken. Daarna maandelijks tot de leeftijd van 6 maanden. Ontwormen kan met een pasta of met tabletjes.
Zo nodig kunt u de pups tegen vlooien behandelen vanaf 2 dagen leeftijd.
De pups krijgen hun eerste vaccinatie (Hondenziekte en Parvo) op de leeftijd van 6 weken. U krijgt een paspoort erbij waar de entingen in staan. U kunt kiezen voor een eenvoudig vaccinatieboekje (alleen geldig in Nederland) of voor een Europees dierenpaspoort. Dit laatste is ook geschikt om de bouvier mee te nemen naar het buitenland.
De pups moeten gechipt worden voor de leeftijd van 7 weken. Bij fokkers die via de rasvereniging werken wordt het chippen gedaan door de Raad van Beheer. Indien u niet bij een rasvereniging aangesloten bent, kunnen de pups gechipt worden bij de dierenarts (gelijk met de 1e enting).
Onze Bouvier: Diva of Sjo Who Sji Bib
Geboren op 04-08-2021:
Moeder: HOLLY OF SJO-WHO-SJI-BIB
Vader: MUSTANG DEMELZA V.D. OVERSTORT
Nestje pups verzorgen – Opruimen
Deze eerste fase noemen we de neonatale fase. De neonatale fase is de tijd tussen de 0 en 14 dagen.
In de neonatale fase zal de moederhond ervoor zorgen dat het nest schoon blijft. Uiteraard is het van belang dat wij mensen regelmatig de ruimte schoonmaken. De ontlasting van de pups ruimt de moederhond zelf op daar hoeven wij ons niet mee te bemoeien voorlopig! De moederhond masseert met haar tong de buikjes en billetjes van de pups, als ze dat niet zou doen, dan kunnen de pups niet ontlasten en zullen ze sterven. Het is dus heel normaal dat de moederhond, voornamelijk wanneer de pups drinken, de puppen stuk voor stuk likt.
De ontlasting van de pups zijn nog geen mooie vaste drollen maar is wat zacht van structuur en door de melk gelig van kleur. De moeder eet alle ontlasting van de puppen op wat ook volkomen normaal is.
Werpkist Met Anti Doodligstangen
Gebruik een werpkist anti doodligstangen. Hiermee verklein je het risico dat de moederhond op een pup gaat liggen en dat de pup stikt. Hoewel het met een goede werpkist vrijwel altijd goed gaat, houden wij vooral de hele kleine puppen nog scherp in de gaten.
Zorg ervoor dat je de pups altijd kan horen !
Eventueel een camera zodat je de pups 24 uut in de gaten kan houden.
Pasgeboren pup piept veel?
Tevreden pups slapen en drinken voornamelijk.
Wij hebben altijd als stelregel dat wanneer we de puppen niet horen ze tevreden zijn. Piept er één of meerdere puppen veel dan is er iets aan de hand. Vaak denken mensen dat ze dat alleen doen wanneer ze niet genoeg hebben gedronken, maar het kan ook een andere reden hebben. Denk dan voornamelijk aan de temperatuur. Pasgeboren puppen hebben een hele warme ruimte nodig, ongeveer 30 graden is het beste. Op de warmste plek onder de warmte lamp moet het de eerste week ongeveer 32 graden zijn. Let op dit is dus op de warmste plek en niet in de rest van de werpkist / ruimte. Je kan vrij makkelijk zien of de puppen het warm of koud hebben. Wanneer ze met zijn allen op een kluitje onder de warmte lamp liggen dan hebben ze het koud en liggen ze verspreid door de gehele werpkist dan is het te warm.
De temperatuur kan je gemakkelijk beïnvloeden door de warmtelamp wat hoger of lager te hangen.
Pas aan het einde van de neonatale fase gaan de oogjes en oortjes van de pups open. Voor die tijd horen en zien ze dus helemaal niets. Wel kunnen ze in de neonatale fase goed ruiken en voelen. Binnen de kortste keren kunnen ze de geur van de moederhond en broertjes en zusjes waarnemen en herkennen. Ze nemen niet enkel de geur van hun soortgenoten op, maar ook die van ons mensen. Daarom is het ook belangrijk dat de puppen al in deze periode in aanraking komen met mensen. Uiteraard laat je nog niet heel veel mensen bij je pasgeboren nest, maar alle gezinsleden en wellicht een familielid die zo vreselijk graag bij de puppen wil komen kijken, is prima en goed voor de hond-mens binding.
Nestje puppen verzorgen – de overgangsfase
Na 14 dagen begint de overgangsfase en moeten de puppen voor de eerste keer worden ontwormd. Dit is erg belangrijk omdat de puppen altijd wormen zullen krijgen, hoe schoon je de kraamkamer ook maakt en welke voorzorgsmaatregelen je ook neemt. Wat veel mensen niet weten is dat de puppen wormen krijgen van de moederhond. Ook wanneer je de moederhond correct ontwormd hebt! Ontwormen is dus strikt noodzakelijk!
Om goed en veilig te ontwormen is het van belang dat je weet hoeveel de puppen wegen. Om de puppen goed uit elkaar te houden kan je ze puppy identificatie bandjes omdoen, maar let op dat je wel de juiste gebruikt.
Weeg de puppen op een speciale puppen weegschaal. Niet alleen heb je zo geen risico dat de puppen van de weegschaal afrollen, maar deze weegschalen houden rekening met beweeglijke pups. Om tot een correct gewicht te komen hoeft je puppy dus niet 100% stil te liggen, ideaal.
Noteer het gewicht van de pup en schrijf dat nauwkeurig op.
Puppy’s moeten, in tegenstelling tot baby’s, na de geboorte alleen maar in gewicht toenemen. Het is niet de bedoeling dat ze afvallen in de eerste dagen/weken.
Weeg de pups de eerste paar dagen elke 12uur, en daarna elke dag totdat ze ongeveer 4 weken oud zijn. De pup(s) met het laagste geboortegewicht dienen goed in de gaten te worden gehouden. Een pup moet zijn lichaamsgewicht in de eerste 10 dagen ongeveer verdubbelen.
Wanneer de pups onvoldoende groeien, of zelfs afvallen, neem dan contact op met je dierenarts. Het is mogelijk dat de teef onvoldoende melk geeft, bijvoorbeeld bij een erg groot nest of omdat ze zelf niet helemaal in orde is. Bij een melkklierontsteking zal ze haar pups bijvoorbeeld minder laten drinken omdat dit erg pijnlijk is. Daarnaast kan het zijn dat de pup zelf onvoldoende drinkt, met verschillende mogelijke oorzaken.
Lees vervolgens goed de gebruiksaanwijzing van het wormmiddel om te weten te komen welke pup hoeveel middel moet krijgen. Puppen moet je ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken (dus om de twee weken). Gebruik wormmiddel van verschillende merken met verschillende werkzame stoffen om tot het beste resultaat te komen. Je hebt wormmiddel pasta, pilletjes of vloeistof.
De overgangsfase is de periode voor de socialisatiefase. De puppen zijn aan het wennen aan de twee nieuwe zintuigen (zien en horen) en beginnen rond te kruipen. Dat rondkruipen is echt vreselijk leuk om te zien, met vallen en opstaan zijn ze aan het leren. Je kan er uren naar kijken. Soms beginnen ze zelfs al zachtjes met elkaar te spelen en ontdekken het eerste speelgoed wat in de werpkist aanwezig moet zijn.
Nestje pups verzorgen – nageltjes knippen
De puppen groeien razendsnel en ontwikkelen zich met de dag. Na de 13e dag gaan de oogjes en oortjes open en gaan ze de wereld verkennen. Maar ook de nageltjes groeien al snel uit tot vlijmscherpe mesjes. Wanneer de puppen bij de moederhond drinken masseren ze met hun pootjes de melkklieren om de melkafgifte op te wekken.
Dit gaat op den duur zeer doen en er ontstaan wondjes bij de moederhond.
Ook gaan de puppen gaan inmiddels flink stoeien met elkaar en we willen niet dat ze elkaar met de vlijmscherpe nageltjes bezeren.
Advies om een professionele honden nagelknipper te gebruiken. Je hoeft voor je puppen geen kleine professionele honden nagelknipper aan te schaffen, het kan gewoon met een standaard nagelknipper die geschikt is voor grote honden, kleine honden én puppen!
Nestje puppen verzorgen – bijvoeren
Je kan beginnen met bijvoeren wanneer de puppen ongeveer 4 weken oud zijn. Het is een beetje afhankelijk van hoe groot het nest is. Wanneer je veel puppen hebt beginnen je ook zo snel mogelijk met bijvoeren. Advies is om geitenmelk te geven.
Aangezien geitenmelk het meest in de buurt komt van de melk van een moederhond. Dat is de reden dat alle kunstmatige melkpoeders voor honden op basis van geitenmelk zijn geproduceerd.
Hoewel je onbeperkt mag bijvoeren willen we graag dat de puppen ook nog bij de moederhond blijven drinken! Dit is ook de periode om de moederhond te controleren op ontstekingen in de melkklieren en onderschat dat niet !
Wanneer je te laat bent dan kan de teef zelfs overlijden aan de gevolgen van een melkklier ontsteking !
Socialisatie puppy’s begint al bij de fokker !
Na de overgangsfase komt de eerste socialisatie fase op een leeftijd van ongeveer 3 weken.
Niet alles is op te lossen met socialisatie, een deel krijgen de puppen mee van de ouderdieren. Daarom is het zaak dat beide ouderdieren een goed stabiel karakter hebben.
De kunst is de puppen heel rustig door de eerste socialisatie heen te helpen en dat lukt eigenlijk alleen wanneer je niet al die nieuwe puppy eigenaren in dit stadium laat komen kijken.
De eerste weken in het jonge leven van de pup zijn al gevuld met vele indrukken en ervaringen die hem vormen voor zijn hele leven.
In de dagen die volgen worden de pups steeds handiger op hun pootjes en al snel wordt de werpkist te klein voor hen. Vanaf de leeftijd van 3-4 weken krijgen de pups in toenemende mate meer leefruimte en meer uitdagingen in hun leefruimte. Er is zichtbaar een interactie tussen de pups en nieuwe prikkels zoals bijvoorbeeld nieuw speelgoed of nieuwe mensen. Gedurende deze periode maken de pups ook kennis met de dagelijkse geluiden van een huishouden zoals de TV, deurbel of stofzuiger. Ze worden meerdere malen per dag opgepakt of aangehaald en leren zo dat sociale interactie met mensen gelijk staat aan liefde en affectie.
Van nature zal een hond die niet of nauwelijks gesocialiseerd is de wereld tegemoet treden op een angstige of zelfs agressieve wijze.
Wanneer de puppen bijgevoerd gaan worden, is dat vaak reden voor de moederhond om te stoppen met het “opruimen” van de ontlasting. De puppen worden ook groter en er komt steeds meer ontlasting. De meeste moederhonden stoppen met opruimen of ruimen niet alles meer op. Dat zal de fokker vanaf nu dan ook moeten overnemen.
De laatste weken bij de fokker
Wanneer de puppen 5 à 6 weken oud zijn, moeten ze voorzien worden van een chip. In het geval van honden met een stamboom, en daar gaan we vanuit wanneer je een pup aanschaft, komt de Raad van Beheer langs bij de fokker om de puppen van een chip te voorzien.
De namen zijn dus al bekend maar deze moeten nog gekoppeld worden aan de hondjes. Dit gebeurt op het moment dat de honden gechipt worden.
De puppen worden niet alleen gechipt door de Raad van Beheer, tevens wordt er DNA materiaal afgenomen. Om het DNA te kunnen bepalen wordt er bij iedere pup wat wangslijm afgenomen.
De fokker ontvangt van de Raad van Beheer voor iedere pup een Aanvraagformulier Registratiebewijs. Bij verkoop van de pup wordt dit formulier ingevuld met de NAW gegevens van de nieuwe eigenaar. Na een aantal weken ontvangt de nieuwe eigenaar van de Raad van Beheer het registratiebewijs. De stambomen en de DNA certificaten worden opgestuurd naar de fokker die deze documenten zal doorsturen naar de nieuwe eigenaren van de puppen.
De puppen moeten binnen acht weken na de geboorte zijn aangemeld bij de Databank. Dit is een wettelijke verplichting. Zodra de pup verkocht is zal de fokker de pup afmelden bij de Databank. De nieuwe eigenaar is verplciht de pup aan te melden bij een databank binnen twee weken na aankoop van de pup.
Op een leeftijd van 6 weken moeten de puppen naar de dierenarts voor een klinisch onderzoek en de eerste puppy vaccinatie. De puppen zullen dan ook worden voorzien van een Europees dierenpaspoort.
Het klinisch onderzoek bestaat uit controle van:
- Huid / vacht
- Oren
- Ogen
- Gebit
- Lymfeknopen
- Respiratie
- Hart en vaatstelsel
- Digestieapparaat
- Bewegingsapparaat
- Geslachtsapparaat
- Voedingstoestand
Deze controles worden afgevinkt in het Europees dierenpaspoort. Indien er bijzonderheden zijn moet de dierenarts dat in het dierenpaspoort vermelden. Wanneer je een pup aanschaft controleer dan ook of dit klinisch onderzoek door een Nederlandse dierenarts is uitgevoerd en afgetekend!
Verder controleert de dierenarts het gewicht en chipnummer van de pup. Ook zal de dierenarts bij de eerste controle checken of de pup in Nederland geboren is bij puppen jonger dan 15 weken.
Deze pagina is nog niet compleet, en wordt nog aangevuld met de verzorging opvoeding van de pups.
Tevens advies om de nieuwe baasjes van de pups uit te zoeken en te begeleiden.
Wordt vervolgd !
Mei 2024