Bouvier des Flandres Algemeen

Wat je wel moet weten over de Bouvier des Flandres Afbeelding
Gesloten
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 114
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
apr 2023 25 21:32

Bouvier des Flandres Algemeen

Bericht door patrick

De Bouvier is een stoere, zelfverzekerde en sterke hond die zelfstandig kan werken.
Hij is echter ook erg gehecht en trouw aan zijn gezin, en het komt vaak voor dat de Bouvier een voorkeur heeft voor een van de eigenaars.
Jonge Bouviers kunnen onstuimig zijn en de Bouvier is laat volwassen, pas na een jaar of drie.

Afbeelding
De Bouvier is een ras dat veel mensen wel kennen. Dit ras is te herkennen aan de lange haren op zijn kop, waardoor zijn ogen en de rest van zijn gezicht worden bedekt. De Bouvier is een goed gemanierde hond en is erg zelfverzekerd. Hij is groot en heeft krachtige spieren, waardoor deze hond veel indruk kan maken als je hem tegenkomt.
Dit ras is erg behulpzaam en fungeert goed als waakhond.


Bouvier Algemeen:

De Bouvier heeft een grote en ruige lichaamsbouw. De ruige uitstraling komt vooral doordat hij een compact lichaam heeft met vierkante vormen. Hij straalt kracht en zekerheid uit. De kop van de Bouvier is in verhouding met de rest van zijn lichaam en is voorzien van een baard en snor. De lange haren op zijn kop geven hem een brutale uitdrukking.
De Bouvier des Flandres, of kortweg Bouvier, is van oorsprong een veedrijver uit Belgisch en Frans Vlaanderen, waar hij Vlaamse koehond wordt genoemd. Hij werd gebruikt om koeien te drijven naar markt of slachthuis en de kudde te bewaken en samen te houden. Daarvoor waren robuuste, sterke en toch snelle honden nodig die zelfstandig konden werken. Ook werd hij wel als trekhond ingezet. Later werd de Bouvier gebruikt als politiehond, legerhond en waakhond. Sinds het ras vanaf de jaren zestig ook meer als huishond wordt gebruikt, is men bij het fokken meer gaan letten op een wat gemakkelijker karakter. De Bouvier hoort bij rasgroep 1: ‘Herdershonden en Veedrijvers’.
Dit ras wordt gemiddeld ongeveer 11 jaar oud.

        


Karakter van de Bouvier
De Bouvier is een stoere, zelfverzekerde en sterke hond die zelfstandig kan werken. Hij is echter ook erg gehecht en trouw aan zijn gezin, en het komt vaak voor dat de Bouvier een voorkeur heeft voor een van de eigenaars. Jonge Bouviers kunnen onstuimig zijn en de Bouvier is laat volwassen, pas na een jaar of drie. Eenmaal volwassen is hij meestal rustig en wat bedachtzaam. Toch kan hij ook doortastend zijn, bijvoorbeeld bij africhting, spelen of als hij zijn gezin moet verdedigen. Hij is erg hard voor zichzelf en laat niet snel zien dat hij ergens last van heeft. De Bouvier heeft behoefte aan duidelijke regels, want hij heeft de neiging zijn eigen zin te willen doorzetten. Naar onbekende mensen is hij terughoudend en onomkoopbaar, tot hij of zijn eigenaar heeft bepaald dat hij hen kan vertrouwen. Als de Bouvier goed gesocialiseerd is, kan hij meestal goed met andere honden omgaan, hoewel vooral reuen wel eens onverdraagzaam naar andere reuen kunnen zijn. Bij andere dieren als katten of kleine huisdieren kan de Bouvier de neiging hebben hen na te jagen. Dat geldt ook bij snel bewegende zaken als joggers, fietsers en wild. Bouviers kunnen goed met kinderen omgaan en zijn meestal beschermend en voorzichtig. Een risico daarbij is dat de Bouvier zijn ‘eigen’ kinderen kan beschermen tegen anderen, ook tegen vriendjes die komen spelen. Natuurlijk is een goede socialisatie met kinderen wel nodig. Laat honden en kinderen bovendien nooit alleen! Laat uw kind bovendien nooit de hond uitlaten, daarvoor is de Bouvier veel te sterk en als de hond denkt dat uw kind beschermd moet worden, zal hij niet aarzelen op te treden. Vanwege zijn zelfstandige karakter kan de Bouvier prima leren om meerdere uren alleen te zijn. Hij is bovendien erg waaks en zal uw huis en tuin verdedigen tegen bezoekers. De Bouviers van het oorspronkelijke type hebben een stugger, harder en minder meegaand karakter dan de Bouviers van het nieuwere, minder temperamentvolle type met de zachte, lange vacht.


Uiterlijk van de Bouvier
De Bouvier des Flandres is een stevige, vierkant gebouwde hond die kracht uitstraalt. De rug is breed, recht en gespierd en loopt horizontaal. De staart ligt in het verlengde van de rug en wordt hoog gedragen. Hij mag in Nederland niet gecoupeerd worden. De borstkas is diep. De poten zijn recht en stevig, met korte, ronde voeten. De kop van de Bouvier is massief, met een vlakke schedel, een ondiepe stop en een brede snuit. De oren zijn hoog aangezet, klein en driehoekig van vorm en hangen tegen de kop. De neus is zwart en de ogen zijn donker. De vacht van de Bouvier is van oorsprong stug, droog en dof, ongeveer zes centimeter lang en warrelig, maar niet gekruld of gegolfd. Daaronder ligt een dikke ondervacht die beschermt tegen kou en hitte. Op de schedel en oren is de vacht kort, de baard, snor en wenkbrauwen zijn lang.
In de loop der tijd zijn ook veel honden ontstaan die een zachtere en langere vacht hebben, wat niet volgens de rasstandaard is, meer onderhoud vergt en veel vuil vasthoudt.
De kleur is vaal of grijs, gestroomd of zwartgevlamd. Helemaal zwart mag ook maar heeft niet de voorkeur. Lichte vachten zijn ongewenst, evenals te veel witte aftekening.
De schouderhoogte van de reu is 62-68 cm, van de teef 59-65 cm. Reuen wegen tussen 35 en 40 kilo, teven 27 tot 35 kilo.
De volledige rasstandaard van de Bouvier des Flandres kunt u vinden bij de rasverenigingen. Op de website van de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland staan alle bij hen aangesloten rasverenigingen genoemd.

Benodigde ervaring aan te raden
Voor het op een verantwoorde wijze houden van een Bouvier is het prettig om al wat ervaring te hebben met het houden van honden. Zeker bij Bouviers met het oorspronkelijke werkkarakter is ervaring een vereiste om te voorkomen dat er probleemgedrag ontstaat. Zorg dat u zich van tevoren goed informeert, bijvoorbeeld via de rasverenigingen.

Website van de Bouvierclub
Website van Boe4

Afbeelding

Op deze website vindt je VEEL meer informatie over de Bouvier des Flandres.
Gesloten