Epilepsie bij je bouvier

Advies en tips over de gezondheid.
Plaats reactie
Gebruikersavatar
patrick
Site Admin
Site Admin
Berichten: 114
Lid geworden op: zo apr 09, 2023 11:56 am
Locatie: Waalwijk
Contacteer:
feb 2024 18 11:47

Epilepsie bij je bouvier

Bericht door patrick

Hieronder verstaan we het herhaald optreden van epileptische aanvallen. Meestal komen deze met een zekere regelmaat terug, soms kan het ook bij een enkele aanval blijven.

Epilepsie komt in werkelijkheid veel vaker voor dan we denken, het wordt namelijk niet altijd als zodanig herkend en ook niet in alle gevallen door de eigenaar opgemerkt. Niet elke aanval is hetzelfde en duurt even lang.

Er zijn twee vormen van epilepsie bij de bouvier.

Partiële aanvallen
Bepaalde delen van het lichaam zijn betrokken (stuiptrekken, zenuwtrekjes);
Gegeneraliseerde aanvallen
Het meest bekend: omvallen, bewustzijnsverlies, stijf worden van de poten, krampen van het hele lichaam, urineverlies.
De echte epileptische aanval duurt meestal kort: seconden tot minuten. Bij een hevige epileptische aanval kan het volgende worden waargenomen bij je hond:

Omvallen en bewustzijnsverlies
Hevige krampen over het hele lichaam
Krampachtige bewegingen met de poten
Klapperen met de kaken, Schuimbekken
Janken, gillen of piepen
Verlies van urine en ontlasting.

Wat Te Doen Als U Hond Een Epileptische Aanval Krijgt !
Deze fase van de aanval kan enkele minuten duren en er zeer alarmerend uitzien. Duurt de aanval langer dan 10 minuten, dan spreken we van status epilepticus en dient u altijd een dierenarts te bellen.
Een epileptische aanval is niet te stoppen. Het is belangrijk te beseffen dat uw hond tijdens een epileptische aanval buiten bewustzijn is. Hij of zij kan zich later van de aanval niets herinneren. Blijf rustig, raak uw hond niet aan.
Hij of zij kan u per ongeluk bijten/verwonden.
Bel uw dierenarts als de aanval langer duurt dan 10 minuten.

1: Zorg Ervoor Dat Je Hond Geen Verwondingen Oploopt
Indien mogelijk, verwijder alle objecten waar de hond tegenaan kan botsen (bijv. koffietafels) of in verstrikt kan raken (bijv. kabels of draad). Als je hond zich boven aan de trap bevindt, zorg ervoor dat het dier niet naar beneden kan rollen.

PROBEER NIET de kop van je hond vast te houden of de tong uit de mond te trekken. Honden slikken hun tong niet in, maar kunnen je tijdens een ongecontroleerde bewegingen wel per ongeluk bijten.

2: Verwijder ‘Stimulerende Prikkels’
Het is belangrijk dat je hond bij een aanval zo min mogelijk wordt blootgesteld aan prikkels. Probeer het licht in de ruimte waarin de hond zich bevindt te dimmen, sluit de gordijnen, zet radio of televisie uit en probeer zo min mogelijk te praten en zeker niet te schreeuwen. Ook is het verstandig om jonge kinderen uit de buurt van je hond te houden.

3: Bepaal De Tijdsduur Van De Aanval
Hoewel over het algemeen een epileptische aanval enkele minuten duurt, lijkt het voor een toeschouwer gevoelsmatig vaak veel langer te duren. Daarom is het belangrijk om de tijdsduur van een aanval op te nemen. Dit helpt jou en je dierenarts beter te bepalen of er spoedeisende hulp nodig is, om zo’n aanval met (aanvullende) medicatie te stoppen.

Als je hond een aanval heeft van meer dan 5 minuten, of wanneer hij/zij meerdere aanvallen per dag krijgt, neem dan direct contact op met de dierenarts.

4: Maak Een Video-Opname Van Je Hond Tijdens Een Aanval
Het kan heel nuttig zijn om een video-opname te maken van je hond op het moment dat hij/zij een aanval krijgt. Dit kan je doen met een smartphone. Epileptische aanvallen bij honden variëren in type, mate van lichamelijke activiteit en tijdsduur.

Een video-opname kan je dierenarts helpen alle informatie te krijgen die hij/zij nodig heeft om je hond te helpen.

5: Blijf Bij Je Hond
Na de aanval kan je hond een bepaalde periode gedesoriënteerd (verward) zijn. Het is verstandig om na een aanval bij je hond te blijven. En verwijder alle objecten waaraan de hond zich kan verwonden. Laat hem/haar ook niet de trap af gaan totdat zijn/haar coördinatie volledig is teruggekeerd.

6: Houd Een Epilepsiedagboek Bij
Het is nuttig om de aanvallen nauwkeurig bij te houden en te beschrijven. Zo is het voor je dierenarts eenvoudiger om een patroon in de aanvallen te ontdekken, een behandeling te kiezen of advies uit te brengen. Het kan de dierenarts ook helpen om te beoordelen of de behandeling goed is aangeslagen. Of dat het advies wellicht nog aangepast moet worden.

7: Blijf Kalm En Rustig
Blijf rustig, ga de hond niet troosten door hem te aaien.
De hond kan zijn ontlasting laten lopen, omdat hij geen controle over zijn lichamm heeft.
Na een tijdje stopt de aanval en kan de hond soms enkele minuten tot uren, zelfs dagen nog verward zijn.
Laat de hond de komende tijd niet teveel inspannen. Houdt hem de komende dagen in de gaten.
Het gedrag kan veranderd zijn de komende tijd, of de hond wordt erg rustig of juist heel actief.

Bespreek altijd de situatie met de dierenarts !
Plaats reactie