Gezondheids problemen bij de hond

Voor een goede gezondheid bij je hond zijn verschillende factoren belangrijk. Zo heeft je hond voldoende beweging nodig om fit te blijven en lekker in zijn vel te zitten.

Ook is een gezond en gevarieerd voedingspatroon van belang. Ten slotte kun je door je hond in elk geval jaarlijks te laten controleren door een dierenarts eventuele problemen tijdig ontdekken en hier op inspelen.

Enkele algemene veelvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden vind je hier:

 

Symptomen oorontsteking hond Als uw hond een oorontsteking heeft dan kunt u de volgende dingen aan uw hond zien:
  • uw hond krabt veel aan zijn oor
  • uw hond schudt met zijn kop
  • uw hond piept of kermt bij aanraking van de kop of de oren
  • uw hond houdt zijn kop schuin met het pijnlijke oor naar beneden
  • er zit veel oorsmeer of pus in het oor
  • het oor stinkt
  • er zit roodheid in of rond het oor

Deze symptomen kunnen ook wijzen op oormijt bij uw hond.

Voor de behandeling van een oorontsteking is het heel belangrijk dat er vroegtijdig wordt ingegrepen en de oorzaak van de oorontsteking wordt aangepakt.

Er bestaat anders een risico op een chronische oorontsteking, waarbij de behandeling vaak velen malen lastiger is.

We spreken van een chronische oorontsteking als uw hond continu oorproblemen heeft of deze regelmatig terugkeert.

Oorzaak oorontsteking
Verreweg de meeste oorontstekingen (ongeveer 80 procent) worden veroorzaakt door een onderliggend huidprobleem (meestal een allergie).

Bacteriën die in en rond deze verzwakte huid leven krijgen hierdoor de kans om een infectie veroorzaken. Wanneer deze bacteriële infectie wordt aangepakt, bijvoorbeeld door middel van een oorzalf, verbeteren de klachten vaak snel.

Maar omdat de echte oorzaak niet wordt aangepakt, komen de klachten op den duur weer terug.

Als gevolg van de continue ontsteking wordt de gehoorgang steeds nauwer en dit vormt juist een extra risico op het ontstaan van oorontstekingen.

Daarnaast geeft het veelvuldig gebruik van (verschillende) zalven een verhoogde kans op het ontstaan van bacteriële resistentie en maakt de behandeling van de oorontsteking moeilijker.

Wanneer er sprake is van een oorontsteking is het altijd verstandig om langs uw dierenarts te gaan.

Symptomen oormijt bij hond Als een oormijt zich een tijdje in een oor heeft genesteld, verschijnen de eerste symptomen. Uw hond kan last krijgen van:
  • Hevige jeuk aan het oor en gaat daardoor krabben of schudden met het hoofd
  • Wonden door teveel krabben;
  • Bruin oorsmeer;
  • Stinkend oor;
  • Opgezwollen oorschelp
Deze symptomen kunnen echter ook al wijzen op een oorontsteking, wat een gevolg kan zijn van oormijt.

Behandeling oormijt

Oormijt is erg besmettelijk en het gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk dat u uw hond(en) laat behandelen om de oormijt te bestrijden. Wanneer de infectie doorzet, kan uw hond namelijk een oorontsteking krijgen. Hierdoor kan zelfs het trommelvlies kapot gaan, wat leidt tot doofheid.

Naast het reinigen kan oorzalf met een mijtdodend middel of een pipetje met een mijtdodend middel worden ingezet. De oorzalf moet één of twee keer per dag in het oor aangebracht worden.

Let op dat u alle dieren (honden en katten) in huis behandelt.

 

Het kan namelijk zo zijn dat uw andere huisdieren geen symptomen laten zien, maar wel besmet zijn.

Wanneer deze dieren niet worden behandeld, kunnen ze elkaar opnieuw besmetten.

Wat is een grasaar Een grasaar wordt ook wel een ‘kruiper’ genoemd. Het zijn scherpe zaden van een grassoort. Het is een soort harde pluim aan het uiteinde van een lange grasspriet. Grasaren zijn meestal groen, maar als al een tijd staan drogen ze uit, worden ze geel en vallen ze uiteen in losse zaden. Grasaren hebben weerhaakjes. Als de grasaar in de vacht van uw hond zitten gaan ze er vaak niet meer vanzelf uit. Als ze eenmaal de huid doorboren, of in de neus, oren of het ooglid komen gaan ze er niet meer uit. Door de stand van de weerhaakjes kunnen ze namelijk maar één kant op: verder naar binnen.

Waar groeien de grasaren die gevaarlijk zijn voor uw hond

Grasaren vindt u vooral in de zomermaanden, van juni tot en met augustus over het algemeen.
Ze staan vooral in in bermen en grasvelden die niet (vaak) gemaaid worden. Maar u ziet ze ook gewoon in woonwijken tussen de stoeptegels of langs muren groeien.
De grasaren kunnen dus eigenlijk overal verschijnen.

Symptomen grasaren De grasaren hebben dus stevige weerhaakjes waardoor ze steeds verder kunnen kruipen, maar slechts één richting op. Dit komt door waarin de stugge haren van de grasaar staan. De aar vouwt zich uit als een paraplu. Zelfs als een hond niest, bewegen de grasaren zich nog steeds de andere kant op. Symptomen van grasaren bij de hond:
    • met het hoofdschudden / flapperen met de oren
    • kokhalsneigingen;
    • niezen;
    • gezwollen pootje / wond;
    • mank lopen.
  • Wanneer zo’n stekelig ding in het neusgat van uw hond prikt en de hond eens flink snuffelt kan de aar de neusholte inschieten en door de weerhaakjes alleen maar verder “kruipen”. Het gevolg is een luid niezende en proestende hond.
  • Als uw hond een grasaar heeft gegeten of er per ongeluk op heeft gekauwd, dan gaat deze achter in de keel zitten en krijgt uw hond kokhalsneigingen.
  • Ook de oren van uw hond zijn een favoriete plek voor deze grassprieten. Vooral honden met hangende, harige oren krijgen vaak een aartje in hun haren verstrikt. Na verloop van tijd kruipt die aar steeds verder de gehoorgang in. U merkt dit doordat uw hond steeds met zijn hoofd schudt en met zijn oren flappert.
  • Doordat uw hond met zijn poten door het gras loopt, is dit ook een plek waar we regelmatig ingegroeide grasaren vinden. Vooral langharige honden zijn gevoelig voor grasaren tussen de tenen.Als zo’n scherpe grasaar de huid doordringt kruipt hij soms dwars door de teen heen. Honden krijgen flinke pijn en een fikse ontsteking als gevolg. De poot kan dan opzwellen en er kan een bult komen met vocht of pus. Doordat de grasaar gemeen prikt kan uw hond mank gaan lopen om zijn poot te ontlasten.
Hotspot Een hotspot heeft vaak veel weg van een ‘verse’ schaafwond. Dit komt doordat uw hond heel veel op één plek likt of bijt door jeuk of irritatie van de huid. Deze huidirritatie kan verschillende oorzaken hebben. Hotspots komen meestal voor op het achterlijf of de kop, maar kunnen over het hele lichaam verspreid zijn Een hotspot is meestal een oppervlakkige ontsteking van de huid, die rood wordt, kan gaan bloeden en warm en etterig is. Als een beginnende hotspot niet goed behandeld wordt, kan er een diepere en pijnlijke bacteriële infectie ontstaan.

Oorzaken van een hotspot

De hond gaat likken, krabben en/of bijten door een irritatie aan de huid. Deze huidirritatie of jeuk kan verschillende oorzaken hebben.

  • anaalklierontsteking
  • allergieën
  • parasieten zoals vlooien en teken
  • oorontsteking
  • warmte
  • slechte vachtverzorging van uw hond, bijvoorbeeld klitten

Als reactie op de huidirritatie of jeuk gaat de hond veel likken, krabben of bijten, waardoor er een wond ontstaat of een bestaand wondje erger wordt.

.

Behandeling van een hotspot

-zorg dat uw hond niet meer aan de wond kan zitten, bijvoorbeeld door een shirt of kraag te gebruiken
-verwijder de haren op of rondom de hotspot voorzichtig door de vacht te scheren
-maak de hotspot schoon met lauw water en een milde hondenshampoo
-behandel de hotspot bij de hond met een verzachtende zalf, bijvoorbeeld honingzalf
-is er sprake van een heftige hotspot? Dan kan een corticosteroïd houdende zalf/lotion prettig zijn

 

Weet u niet wat de oorzaak is van de hotspot, gaat deze niet weg of komen er steeds hotspots terug? Neem dan contact op met uw dierenarts.

Diarree We spreken van diarree als de hond ‘andere’ ontlasting heeft dan dat wat hij normaal gesproken produceert. Slijmiger, slapper, dunner, wateriger. De belangrijkste oorzaken van diarree zijn:
  • Virussen
  • Parasieten (wormen, giardia)
  • Iets verkeerds van straat gegeten of een vreemd voorwerp binnengekregen
  • Darmwandproblemen
  • Voedselintolerantie
Net als bij de mens gaat ook de diarree gewoon vanzelf weer over. Wanneer is het dan wel verstandig aan de bel te trekken bij de dierenarts. Als er sprake is van koorts, braken, bloederige ontlasting of omdat de diarree langer dan 4 á 5 dagen aanhoudt.