Vaccinatie-inentingen voor de hond, verplichte inentingen

Vaccinaties - inentingen

Elke pup behoort gevaccineerd te worden tegen een aantal potentieel fatale ziekten (Parvo, ziekte van Weil, hondeziekte en besmettelijke leverziekte).

Voor een aantal aandoeningen is een enkele injectie nog niet voldoende, daarom hebben pups meerdere vaccinaties achter elkaar nodig.

Gaat uw pup mee naar het buitenland dan is de Rabiesvaccinatie verplicht, gaat hij naar pension of op cursus dan is het verstandig tegen kennelhoest te vaccineren (bij een goed pension verplicht)

Op zes weken leeftijd krijgt uw pup bij de fokker zijn/haar eerste inenting. Dit is de vaccinatie tegen zowel hondenziekte als parvo.
Op negen weken leeftijd moet de pup opnieuw worden gevaccineerd tegen parvo. Ook vaccineren ze dan tegen leptospirose (de ziekte van Weil).
Op twaalf weken leeftijd krijgt de pup dan de volledige cocktailenting om de voorgaande vaccinaties te ‘boosteren’. Vanaf dat moment wordt uw bouvier ieder jaar ingeënt.

Een optionele vaccinatie is de enting tegen kennelhoest. We raden deze aan op het moment dat de pup in contact komt met veel verschillende andere honden, bijvoorbeeld op een puppycursus of in een pension.

Sommige hondenscholen en de meeste hondenpensions stellen deze inenting verplicht.

De kennelhoest enting kan vanaf negen weken leeftijd gegeven worden.

 

Een kennel/pension stelt de kennelhoest als vaccinatie verplicht.

  • Neusdruppelmethode
    Kan 1 week voordat de hond het pension of kennel ingaat gegeven worden.
    Is wat duurder dan de injectie maar
    Heeft een betere immuniteitsrespons
    Is 1 jaar geldig
  • Kennelhoestinjectie
    Wanneer voor de eerste keer gegeven moet deze enting 1 maand voordat de hond het pension ingaat gegeven worden.
    Herhaling na 3 weken(boosterinjectie).

 

Wanneer uw bouvier meegaat naar het buitenland is het verplicht om hem ook tegen hondsdolheid (rabiës) in te laten enten.

Dit kan vanaf twaalf weken leeftijd. Deze vaccinatie is doorgaans drie jaar geldig. Ook moet uw bouvier in het bezit zijn van een Europees dierenpaspoort en een chip hebben.

 

Chippen

Het is verplicht een pup te chippen voordat deze de leeftijd van zeven weken bereikt. Op die manier kan uw hond altijd als úw hond worden geïdentificeerd. Een andere verplichting is het registreren van de chip in een database. Vraag de fokker dus om een registratiebewijs en zorg ervoor dat de chip zo snel mogelijk na aanschaf van de pup op uw naam en adres wordt overgezet.

Let op: als uw pup niet gechipt is, dan bent u als eigenaar in overtreding.

Wormen

Een pup kan al op jonge leeftijd via de melk van de moeder besmet raken met wormen. Dit kan zorgen voor een lagere weerstand, diarree of een dik buikje. Het is daarom uiterst belangrijk om de bouvier op jonge leeftijd op meerdere momenten te ontwormen. Als het goed is, is uw pup bij de fokker al ontwormd op twee weken, vier weken, zes weken en acht weken leeftijd. U zult ervoor moeten zorgen dat de pup daarna maandelijks wordt ontwormd totdat hij/zij een half jaar oud is. Vanaf die leeftijd is viermaal per jaar voor de meeste honden voldoende.

Ook kinderen zijn gevoelig voor de wormen die de hond heeft, dus nog een reden om goed te ontwormen!

De vaccinaties worden opgeslagen in het EU-paspoort van je hond.

Dit is belangrijk wanneer je met je hond naar het buitenland gaat.

 

Om weerstand op te bouwen zijn meerdere vaccinaties nodig.

Dit zijn basisvaccinaties. Om de weerstand te behouden, is het belangrijk bij volwassen bouvier’s de vaccinaties te herhalen.
Voor leptospirose en kennelhoest is dit ieder jaar, voor parvo, hondenziekte en besmettelijke hondenziekte eens in de drie jaar